Overslaan naar inhoud

Samen of alleen ...?

Het idee komt niet van mezelf … zo val ik meteen met de deur in huis. Ik liet me inspireren door een boeiende vraag rond lotgenotengroepen. In de eigen praktijk zie ik vooral mensen alleen, soms eens met twee. Er zijn ook heel wat groepen die op regelmatige basis samenkomen. Rouw- en verliesbegeleiding: samen, alleen of met enkelen? Laat je meenemen op een bijzondere reis …

Rouw- en verliesbegeleiding is er in diverse vormen, maten en gewichten. Je kan kiezen voor een 1-op-1-begeleiding, zoals bij mij in de praktijk. Uiteraard zijn naasten ook welkom op hetzelfde moment. Daarnaast zijn er mensen die lid worden van een groep … we noemen ze een ‘lotgenotengroep’ … mensen die hetzelfde lot ondergaan of hebben meegemaakt. Ze komen samen in dezelfde gezindheid om rond hun verdriet te spreken. Er klinkt wel eens de vraag of de persoonlijke begeleiding beter is, dan wel de lotgenotengroep-begeleiding. Laat ons alvast dit doorbreken: het ene is niet beter (of slechter) dan het andere. Het is anders … dat wel.

Wanneer je lid wordt van zo’n groep, ga je op zoek naar mensen bij wie je het verhaal effectief herkend, want je hebt het zelf meegemaakt. De groep biedt daarnaast ook steun en een veilige ruimte om je verhaal te delen. Er zijn voor- en nadelen. De focus ligt soms op pijn en verdriet. Sommige mensen hebben daar geen boodschap aan, voor anderen is het helpend. Zo is er in elke bijeenkomst vaak een herhaling van hoe zwaar het allemaal wel is. Iemand kan daar baat bij hebben, een ander net niet. Soms ontstaat er een onbewuste competitie: wie heeft het precies iets zwaarder dan de ander? Mag ik dan mijn verhaal wel nog vertellen, want misschien voelt mijn pijn niet ‘zwaar’ genoeg. Een lotgenotengroep is daarenboven heel verbindend door de vele gelijkenissen, maar misschien heb jij meer nood aan andere perspectieven. Hou je liever vast aan het verleden of wil je focussen op de toekomst?

Nogmaals, we doen geen afbreuk aan het bestaan van lotgenotengroepen. Merk je dat het niet helpt, dan zijn er ongetwijfeld op vandaag andere manier om je te ondersteunen. Individuele therapie gericht op verwerking en vooruitgang, contact zoeken met mensen die al wat verder in hun rouwproces zitten en daardoor inspirerend voor jou kunnen werken …

Je leest het goed: kies wat bij jou past. Ben jij iemand die liever in de groep wil praten en daar de nodige steun kan vinden? Fijn, doen! Wil je het liever individueler? Fijn, doen! Het belangrijkste is dat je zoekt en vindt wat jou kan helpen, op jouw manier, op je eigen tempo. In de praktijk maken we hiervoor gebruik van individuele gesprekssessies aangevuld met Lutografie, waar ook een gesloten Facebookgroep bij hoort. Een beetje een combinatie van de twee, maar nogmaals: kies wat bij jou past.

In elke situatie zoeken we naar wat voor ons echt helpt. Je breidt je netwerk verder uit en zoekt mensen op die je kan vertrouwen, die je begrijpen in je verdriet en die je ook de nodige steun en begeleiding geven om het leven terug in het gezicht te kijken. Het wordt anders. Je leeft verder met een lege plek aan je zijde. Je zoekt naar wegen van verbinding met iemand die er fysiek niet meer bij is. Daartoe zoek je opnieuw connectie met vrienden, familie, collega’s of professionele contacten.

Samen, alleen of met enkelen … het gaat om verbinding en uitwisseling, herkenning en steun … gericht op ervaringen en verwerking. Het is sowieso met elkaar delen, elkaar verder helpen en vooral ondersteunen. Kies wat bij jou past. Welkom voor meer informatie of een afspraak op www.praktijkdekrachtoase.be/rouwen (DJM)

Praktijk De Krachtoase 31 maart 2025
Deel deze post
Labels
Archiveren
De drempel voor rouwbegeleiding