Er beweegt heel wat in rouwlandschap. Nieuwe ideeën, frisse theorieën … We proberen mee te zijn op de diverse wagons van de trein. Voor wie mensen begeleidt, is regelmatige studie een evidentie. Dat betekent trainingen en navormingen, studeren, boeken lezen … Het is eigenlijk voortdurend bezig zijn met het vak vanuit een grote betrokkenheid met de mensen. Enkel met die ingesteldheid is het ook mogelijk om steeds opnieuw mensen te begeleiden na rouw.
We denken echter nog veel te vaak dat rouw alleen maar te maken heeft met de dood. Er zijn zoveel vormen van rouwen. Rouwen betekent het leren omgaan met een verlieservaring. Er zijn veel gebeurtenissen in een mensenleven die ons aan het rouwen brengen: verlies van een baan, verlies van je (t)huis of je land, verlies van een lichaamsdeel, verlies van geestelijke vermogens, verlies door echtscheiding, verlies door chronische ziekte, verlies door een lichamelijke handicap, verlies van een voorwerp, verlies van een dier, verlies van een kindje, verlies na moord, suïcide of ongeluk, verlies … Ik kan nog wel een tijdje doorgaan. Elke verlieservaring schudt ons grondig door elkaar. Op de één of andere manier proberen we met dat verlies om te gaan … Het verwerken van het verlies betekent niet dat er een echt eindpunt komt. Het betekent wel dat we het doorwerken en omvormen naar een andere manier van leven met dit gegeven. Geen evidentie dus!
Een tijdje terug kwam ik in contact met ‘lutografie’. U leest het niet verkeerd: lutografie. Om alle twijfels weg te nemen: luto betekent ‘rouw’ in het Spaans en ‘grafie’ betekent ‘vastleggen’. Lutografie is een nieuwe onlinetherapie voor rouwbegeleiding. Een ideale mix voor blended therapie. Dit betekent dat Lutografie een aanvulling is op de rouwtherapie in de praktijk of aan huis. Voor alle duidelijkheid: het is geen vervanging … maar wel een aanvulling.
De idee ontstond – uiteraard – in Nederland waar mensen met lange wachttijden geconfronteerd werden tussen verschillende sessies door. Wachttijden betekent ergens verlies van houvast en van steun. De inspanningen tijdens de therapie moesten te lang nawerken vooraleer er verder kon aan doorgewerkt worden. Dit is duidelijk een leemte. Vanuit die ervaring werd Lutografie ontwikkeld. Het gaat om een onlinetherapie als aanvulling op de gesprekstherapie in de praktijk. Het vervangt dus niet de 1-op-1-gesprekken in de praktijk.
Lutografie werkt op dit moment met zeven verschillende modules en opent de blik op rouw in een breder kader. Elke module bestaat uit tien thema’s die het verwerkingsproces volgen: van verleden naar heden en toekomst. Elk thema wordt opgesplitst in diverse stappen. Met je account kun je aan de slag met artikels, kijktips, meditatie, oefeningen … Er is mogelijkheid tot lotgenotencontact via een besloten Facebook pagina.
De kracht van Lutografie zit in de diversiteit. Elke vorm van rouw is herinneren. We mogen het een nieuwe vorm van rouwen noemen … om terug krachtig in het leven te staan. Benieuwd naar meer? Op de website vindt u heel wat duiding en informatie over het werken met Lutografie binnen Praktijk De Krachtoase.
Het blijft een bekommernis en uitdaging om in onze streken het rouwen nog meer bespreekbaar te maken. De tijd van het zomaar te aanvaarden en stilletjes in je eentje te verwerken is niet meer. Je mag verdriet hebben. Je mag tonen, uiten, zeggen dat het verlies je raakt en nog steeds raakt. Je mag zeggen dat je op zoek gaat naar een luisterend oor, een goed gesprek, een rouwtherapie … Het hangt nog te vaak in de taboesfeer en vele mensen schamen er zich voor. Het is nergens voor nodig. We voelen een grote nood, ook na de coronatijd … Het wordt tijd dat mensen ook hierover durven in gesprek te gaan om opnieuw krachtig in het leven te staan, om wegen te zoeken om dat verlies (van welke soort ze ook mag zijn) om te vormen naar iets nieuws, iets anders waar je die rollercoaster aan gevoelens mee kunt bedaren. Praktijk De Krachtoase gaat mee in dat verhaal. Praktijk De Krachtoase biedt mogelijkheden en opportuniteiten. Lutografie is er eentje van … Je bent welkom. (DJM)