Rouwen bij zwangerschapsverlies

Je kindje verliezen ... samen door het diepe verdriet ... kom op verhaal ...

Afspraak via contact Krachtsporen (Didier)

Heb ik wel het recht om te rouwen na een zwangerschapsverlies? Het lijkt voor velen een moeilijke vraag. Wanneer een baby voldragen is of heeft geleefd of als je over de helft van de zwangerschap bent geraakt, lijkt het precies meer gerechtvaardigd om verdriet te hebben of om te missen. Mensen verwachten dat je dit vlug een plaatsje kunt geven.

Toch is het niet evident. Gewoon doorgaan is zeker niet de juiste strategie. Dat kleine leven dat volop aan het groeien was is afgebroken en ook dit is een rouwproces. Naast het feit dat sommige mama’s zich schuldig voelen en enorm teleurgesteld zijn in het lichaam is er ook dat trauma: je bent een kindje verloren.

De omgeving denkt het verdriet soms met het verstand weg. ‘Het komt wel goed een volgende keer.’ Daar wil je wel in geloven, maar dat neemt niet weg dat er verdriet is om dat kleine wezentje dat er niet meer is.

Naar aanleiding van het verhaal van Julie Van den Steen werd nadrukkelijk ook aangegeven dat een miskraam zo’n vreselijk woord is, alsof je iets misdaan hebt, terwijl dit hoegenaamd niet zo is. Het keiharde besef dat het gewoon totaal fout kan lopen zonder dat je er vat op hebt is een verschrikkelijke realiteit.

Delen doet deugd … erover praten is iets dat enorm veel deugd doet, naast de vele mogelijkheden om ook tastbare herinneringen te maken zoals de foto’s van Boven De Wolken. Deze tastbare herinneringen zijn een houvast en een heel goede vorm van zelftherapie.

Op zo’n moment voel je je heel erg alleen en het lijkt alsnog niemand weet wat jij doormaakt. Je hart breekt, ook al was het maar kort, het gaat nog altijd over je eigen kind dat er niet meer is. Rouwgesprekken bij zwangerschapsverlies gaan vooral over erkennen van een groot verdriet. Heb jij een zwangerschapsverlies of ken je iemand die er mee worstelt? Dan ben je zeker welkom in de praktijk. Samen staan we stil bij die diepe gevoelens. Er is ook een heel speciale module Lutografie om hiermee thuis online aan de slag te gaan.

Lees meer over Lutografie