Rouw en kinderen

Kinderen rouwen op een totaal andere wijze ...

Afspraak via contact Krachtsporen (Didier)

Over jou ...

De eerste reactie bij een overlijden is nogal vaak om kinderen te sparen met de confrontatie van een groot verdriet. Toch is het van zo’n groot belang om kinderen hierin meer dan ruim te betrekken en dit van bij het prille begin. Op hun eigen wijze uiten kinderen hun gevoelens en ze zullen hun eigen creatieve inbreng maar al te graag doen bij de afscheidsviering. Hun betrokkenheid op dat bijzondere moment draagt sowieso bij tot de verdere verwerking van hun verdriet.

Kinderen hebben ook verlieservaringen en ook voor hen start dan het rouwproces. Dit verloopt uiteraard op een totaal andere manier dan bij volwassenen. Doordat kinderen nog volop in ontwikkeling zijn, kan zo’n verlies voor hen heel verwarrend en enorm overdonderend zijn. Met het werkboek  ‘Over jou. Omdat ik je nooit vergeet.’  van ZITDAZO leren kinderen omgaan met het overlijden van iemand die ze nu moeten missen.

Afscheid nemen is een deel van het leven. Kinderen mogen dit gevoel tonen en uitspreken. Kinderen mogen ook aangeven dat het voor hen nu eventjes te veel is en dat wat ze voelen ok is. Op dat ogenblik gieren er voor de volwassen zoveel gevoelens door het lijf dat er de grote angst is om het ook met de kinderen bespreekbaar te maken. Een angst die nergens voor nodig is …

Hoe ga ik te werk?
Met het werkboek wordt ook in mijn praktijk aan de slag gegaan voor kinderen van de lagere school. ‘Over jou. Omdat ik je nooit vergeet.’ is aantrekkelijk samengesteld en laagdrempelig voor kinderen. Ze leren stilstaan bij het afscheid nemen. We doorlopen het rouwproces in alle facetten maar dan op kindermaat. Er is tijd en ruimte voor de emoties en de verwerking bij het kind zelf.

In rouwen is er geen goed of fout. Het boekje is een houvast en biedt troost op moeilijke momenten. Zo geven kinderen het verlies een eigen plekje … op hun manier, in hun eigen taal.

Contact